Apr 132012
 

Annie Strömbom flyttade in i Fredhäll 1935 och har varit medlem i föreningen sedan dess – i 77 år! I december 2011 fyllde hon 100 år och något försenat gratulerade föreningen henne i mars med blommor och en god semla. Vi passade då också på att ställa några frågor. 

Grattis Annie, 100 år och FBK:s äldsta medlem!
– Tack så hemskt mycket!

När blev du medlem i FBK?
– Familjen flyttade in i SKB:s Mälarpiratshus 1935 på Snoilskyvägen och i kvarteret bodde en man som var kassör och tipsade min familj om att man kunde bli medlem. Då var jag 24 år gammal.

Visste du något om badet innan du flyttade till Fredhäll?
– Jag bodde tidigare på Tegnérgatan och minns att man kunde köpa en så kallad badbiljett på 2:ans spårvagn som då gick till Fridhemsplan. Sedan fick man gå till Fredhäll och spårvagnsbiljetten gällde som inträde på badet.

Hur såg Fredhäll ut när du flyttade in på 30-talet?
– Det byggdes en hel del hyreshus men det fanns fortfarande flera kolonistugor kvar i området ovanför klipporna. Bland annat en stuga med ett äppelträd som låg på ängen mellan Atterbomsvägen och Snoilskyvägen.  När jag flyttade in på Snoilskyvägen 6 så hade man utsikt västerut mot Traneberg och jag minns att det fanns 36 tallar innan SKB byggde huset på Orvar Odds väg.

Kan du berätta något om badet på 30-talet?
– Jag minns att det fanns en barnbassäng, troligen fanns den kvar på 30-talet. Det fanns också en vuxenbassäng med uppvärmt vatten. Där har jag tagit flera simborgarmärken! Vuxenbassängen sjönk en oktobernatt på 40- eller 50-talet.  Vi var nog bara ett hundratal medlemmar vad jag minns.

Har du varit en aktiv badare?
– Ja, verkligen! Under sommaren så har jag alltid varit en flitig badgäst! Jag bytte ofta om hemma och gick sedan direkt till badet. Ibland tog jag med mig arbetskamrater också. Det har blivit många bad!

Har du vinterbadat också?
– Nej, jag har aldrig vinterbadat. Jag har varit rädd om hjärtat.

Badar du fortfarande?
– Nej, tyvärr har jag lite svårt att gå. Senaste gången var nog 2008.

Kan du berätta något om gamla årsmöten?
– Jag har nog inte varit med på alla utan kommer mest ihåg mötena som vi haft i SKB:s lokal på Orvar Odds väg. Senaste gången jag var med var 2010 och då tog jag upp behovet av sneda badstegar av trä som är lättare gå på för dem som har svårt att böja knäna.  Jag kommer också ihåg att man tidigare höll parentation för avlidna medlemmar, men det är nog ganska länge sedan.

Vad har du för kontakt med FBK i dag?
– Tyvärr kan jag inte längre gå på årsmötena eller besöka badet, men jag har lite kontakt med några grannar som är medlemmar. Det är synd att FBK inte kan ha årsmötena på Orvar Odds väg längre. Det är dock mycket intressant att läsa årsberättelsen och jag är glad över att få vara medlem i FBK. Det är fint att Fredhälls badklubb finns!

Fredhälls Badklubb tackar för pratstunden och ber återigen att varmt få gratulera vår trevliga 100-årsjubilar Annie!

 

Erik Lundkvist